روش تهیه مارمالاد و مربای انجیر و نکات مهم آن
روش تهیه مارمالاد و مربای انجیر و نکات مهم آن
در ادامه ذکر روشهای مختلف مصرف انجیر و فرآوردههای آن و پس از آشنایی بازدیدکنندگان عزیز با شربت انجیر ، در این مطلب قصد داریم شما را با روش تهیه مربا و مارمالاد انجیر آشنا کنیم. مربای انجیر از انجیر تازه تهیه میشود و یکی از محبوبترین مرباها بوده و یک وعده صبحانه خوشمزه و مقوی بهحساب میآید. خواص مربای انجیر همان خواص شربت انجیر بوده که در مقاله مربوطه تشریح شده است. با این وجود مهمترین خاصیت این مربا را می توان درمان و رفع یبوست ذکر کرد.
انتخاب انجیر و نکات مهم
قبل از تشریح روش تهیه مربای انجیر توجه داشته باشید که انجیر سبز برای تهیه مربا بر انجیر سیاه برتری دارد. دانههای انجیر انتخاب شده نیز بایستی ضمن سالم بودن زیاد نرم و یا زیاد سفت نبوده و رسیدگی متوسطی داشته باشند. اینکار باعث میشود مربای تهیه شده رنگ و طعم بهتری بهخود گرفته و ماندگاری بیشتری داشته باشد. برای اطلاع از نکات تکمیلی در مورد خرید انجیر مطالعه مقاله « خرید انجیر تازه و انجیر خشک مناسب » را به شما پیشنهاد میکنیم.
مواد لازم
انجیر تازه ——————– یک کیلوگرم
شکر ————————- حدود ۷۵۰ گرم تا حدود یک کیلوگرم (بسته به میزان شیرینی انجیر)
آب —————————- یک تا یک و نیم لیوان (روش دوم ذکر شده به آب نیاز ندارد)
آبلیمو ————————- یک قاشق غذاخوری
وانیل یا گلاب و یا هل — به دلخواه و به میزان لازم (طعم دهنده مربا)
روش اول تهیه مربای انجیر
ابتدا انجیرها را با آب ساده بشویید. شکر را همراه با آب درون ظرفی ریخته و روی حرارت قرار دهید تا کمی قوام بگیرد. پس از آن انجیرهای شسته شده را درون ظرف ریخته و حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه مخلوط را با حرارت ملایم بجوشانید تا دانههای انجیر پخته و نرم شوند. سپس وانیل یا گلاب و یا هل را به منظور طعم دادن به مربا به آن اضافه نموده و در حدود ۵ دقیقه دیگر حرارت دادن آن را ادامه دهید. برای جلوگیری از شکرک زدن مربا، آبلیمو را میتوانید در مرحله انتهایی پخت و همزمان با گلاب به مخلوط اضافه کنید. پس از برداشتن مربا از روی حرارت و فرصت دادن مناسب جهت کاهش دما، آن را به درون ظرف مناسب منتقل نموده و در یخچال نگهداری نمایید.
روش دوم تهیه مربای انجیر
در این روش ابتدا انجیر را شسته و به آرامی پوست کنید. پس از آن انجیر آماده شده را در ظرف مناسبی ریخته و شکر را لابهلا و روی آن بریزید. این مخلوط را چند ساعت به همان حالت نگه داشته و بهاصطلاح به آن استراحت بدهید تا آب پس بدهد. در صورتی که مخلوط حاصله آب چندانی پس ندهد میتوان اندکی آب به آن اضافه کرد. سپس ظرف محتوی مخلوط را بر روی حرارت گذاشته و حدود ۲۵ تا ۳۰ دقیقه آن را بپزید. در طول ۱۰ دقیقه اول پخت سعی کنید در ظرف را ببندید تا مربا رنگ طلایی به خود بگیرد. توجه داشته باشید در طول زمان پخت بایستی کف تولید شده را گرفته و از ظرف خارج کنید. مانند روش قبلی در ۵ دقیقه انتهایی گلاب یا وانیل را به همراه آبلیمو میتوانید اضافه نمایید.
پس از اتمام پخت مربا در صورت تمایل میتوانید شهد حاصله را به منظور جدا کردن دانههای ریز انجیر، از مربا جدا کرده و آن را از صافی بگذرانید. اینکار را البته با حوصله و به کمک قاشق نیز میتوانید انجام دهید.
در صورتیکه بخواهید به انجیر کمک کنید تا بهتر خود را نگه دارد میتوانید پس از پوست کردن، آن را حدود یک ساعت درون آب آهک زلال بگذارید و سپس آن را خوب شستشو دهید.
مارمالاد انجیر
مارمالاد در واقع نوعی مربای ژلهمانند تلخ و شیرین بوده که از آب و پوست مرکبات تهیه میشود. این محصول بهویژه در کشور انگلستان در وعده صبحانه و همراه با نان و کره یا خامه مصرف میگردد. مارمالاد انجیر را میتوان با روش زیر تهیه کرد:
ابتدا انجیر را درون مخلوطکن و یا غذاساز بریزید بهگونهای که بدون آب انداختن، تنها کمی له شود. سپس آن را با شکر مخلوط کرده و روی شعله بگذارید تا قوام بگیرد.
نکات قابل توجه در تهیه مربا
- میوه انتخابی بایستی از نوع سالم و با رسیدگی متوسط باشد. این امر هم طعم و رنگ مربا را بهتر نموده و هم مدت زمان ماندگاری آن را افزایش میدهد.
- مقدار شکری که در تهیه مربا مورد استفاده قرار میگیرد به مدت زمان نگهداری آن بستگی دارد. در صورتیکه قصد نگهداری طولانی مدت مربا را داشته باشید، بایستی حدود یک و نیم برابر میوه از شکر استفاده کنید. در حالت معمول برای هرکیلو میوه ترش، یک کیلو شکر و برای هر کیلو میوه شیرین، حدود ۷۵۰ گرم شکر لازم است.
- در صورتیکه مربای میوههای آبدار را میخواهید تهیه نمایید، نیازی به اضافه کردن آب نیست. در عوض بایستی میوه و شکر را با هم مخلوط کرده و مدت زمان مناسبی (تا ۲۴ ساعت) آن را نگه دارید تا مقداری آب از میوه به بیرون تراوش کند.
- پخت مربا بایستی سریع، با شعله زیاد و منظم و همراه با همزدن مداوم با کفگیر صورت گیرد. هرچه میوه ریزتر باشد عمل حرارت دادن بایستی سریعتر انجام شود. در مورد میوههای درشت، عمل پخت به آهستگی صورت میگیرد تا آب میوه فرصت مناسب جهت ورود به شربت را داشته باشد و قند شربت نیز بتواند به درون میوه نفوذ کند.
- به منظور جلوگیری از شکرک زدن مربا بایستی به آن کمی آبلیمو یا جوهر لیمو (مایع اسیدی) اضافه کرد. اینکار بهتر است در پایان مرحله پخت مربا صورت گیرد.
- جدا کردن کف از روی مربا بایستی در پایان کار انجام شود. با اضافه کردن یک قاشق کره به مربا میتوان از تولید کف جلوگیری کرد.
- تهیه مربا از میوه ترش بایستی در کمترین زمان ممکن صورت گیرد. بنابراین در این موارد بهتر است شربت قند قبلا پخته و قوام آورده شود و در نهایت میوه ترش مدت زمان کوتاهی در آن بپزد.
- در هر بار، مقدار زیادی مربا تهیه نکنید. همچنین مربا را در ظرف شیشهای کوچک بریزید تا پس از باز کردن در ظرف، در مدت کوتاهی تمام شود.
- برای خوشرنگ شدن مربا و شربت و جلوگیری از تغییر رنگ آنها، بهتر است مربا در ظرف لعابی یا استیل تهیه شود.
- در صورتی که شکر مورد استفاده تمیز نبوده و رنگ آن زرد باشد، میتوان بهازای هر یک کیلو شکر، یک عدد سفیده تخم مرغ را پس از هم زدن مناسب به شربت در حال جوش اضافه، و آن را از صافی ظریف عبور داد.
- مربا را بایستی در مکانی سرد و خشک نگهداری کرد.
منابع
http://www.akairan.com
http://irancook.ir
http://www.hamshahrionline.ir