خواص خرما و تاثیر آن در سلامت انسان
خواص خرما و تاثیر آن در سلامت انسان
خرما یکی از میوههایی است که در مناطق مختلفی از کشور ما بهوفور تولید شده و همانگونه که در مقاله مربوط به انواع خرما تشریح گردید ایران از بزرگترین تولیدکنندگان و صادر کنندگان این محصول در دنیا به حساب میآید. مصرف خرما با فواید فراوان آن مورد تاکید دین مبین اسلام نیز بوده و در قرآن کریم بیش از ۲۰ بار با عناوین مختلفی چون نخل، نخیل، لینه و رطب از آن یاد شده است. با توجه به اهمیت این موضوع در این مجال سعی داریم مهمترین خواص خرما و تاثیر مصرف آن در سلامت انسان را برای شما تشریح نماییم.
ارزش غذایی خرما
خرما میوهای سرشار از انرژی است بهگونهای که در ۱۰۰ گرم از آن حدود ۳۰۰ کالری انرژی وجود دارد. خرما همچنین سرشار از فیبر طبیعی و حاوی قند، پروتئینها و تعداد زیادی از ویتامینهای ضروری بدن مانند ویتامین A، B و C است. علاوه بر این خرما غنی از مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، منگنز، منیزیم آهن و مس میباشد.
خواص خرما و سلامت انسان
بهبود سلامتی سیستم گوارشی و کاهش یبوست
فیبر موجود در میوهها نقش مهمی در بهبود سلامت روده بزرگ و تنظیم حرکات رودهای دارد. فیبرهای قابل حل و غیرقابل حل موجود در خرما روده بزرگ را قادر میسازد تا با راندمان بالاتری عمل کند و به پاکسازی سیستم معدهای کمک میکند. از دیگر خواص مرتبط با فیبر و سلامت روده بزرگ کاهش خطرات ابتلا به ورم مخاط روده بزرگ، سرطان روده بزرگ و بواسیر است.
مصرف خرما و رفع التهاب
خرما سرشار از منگنز است که این عنصر خاصیت ضد التهابی دارد. بر اساس خاصیت ضد التهابی این عنصر موجود در خرما مصرف آن میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، التهاب مفاصل و آلزایمر را کاهش دهد.
کاهش فشار خون، تقویت سلامت قلب و کاهش خطر سکته
منگنز و منیزیم دو عنصر مکمل مورد نیاز بدن میباشند. منیزیم برای تنظیم ضربان قلب، بهبود عملکرد اعصاب و عضلات و نیز تقویت استخوان در بدن انسان مفید میباشد. منگنز نیز به شکلدهی استخوان و ساخت برخی از آنزیمها کمک میکند. خرما سرشار از منیزیم است که با تنظیم ضربان قلب نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد. علاوه بر این، پتاسیم از دیگر مواد معدنی موجود در خرما چندین کارکرد در بدن دارد. پتاسیم علاوه بر کمک به کارکرد مناسب قلب در کاهش فشار خون نیز نقش دارد. فیبرهای موجود در خرما نیز به تقویت سلامت قلب کمک میکنند.
با توجه به نکات بالا کاهش فشار خون و تقویت سلامت قلب از خواص خرما بهشمار میآید.
لازم بهذکر است محققان نشان دادهاند مصرف ۱۰۰ میلیگرم منیزیم در روز خطر ابتلا به سکته را ۹درصد کاهش میدهد.
خواص خرما در بارداری و زایمان سالم
بر اساس تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه علم و تکنولوژی بر روی ۶۹ زن باردار، مصرف خرما در ۴ هفته قبل از زایمان میتواند زایمان را برای زنان باردار راحتتر کند.
افزایش سلامت مغز
خرما دارای ویتامین B6 است و مصرف آن میتواند در افزایش سلامت مغز مفید واقع شود. بر این اساس سطوح مناسب ویتامین B6 با بهبود عملکرد مغز در ارتباط است.
درمان یبوست یکی از خواص خرما
خرما اغلب بهعنوان یک غذای ضد یبوست دستهبندی میشود. این میوه به دلیل فیبر بالایی که دارد میتواند حرکات رودهای را بهبود بخشیده و دفع غذا را تسهیل کند. ممکن است پرسیده شود افرادی هستند که خرما میخورند اما یبوست دارند. جواب این است که بهمنظور دستیابی به اثرات مطلوب ضد یبوستی خرما باید آن را در شب در آب خیساند و صبح زود مانند شربت میل کرد. این روش بهترین نتیجه را به دنبال دارد.
بهبود سلامت استخوان و دندانها و استقامت آن
خرما حاوی سلنیم، منگنز، مس، منیزیم آهن و کلسیم است که برای سلامت، نمو و قدرت استخوان و همچنین برای سلامت دندان ضروری هستند. بنابراین افرادی که سن بالاتری دارند و استخوانهای آنها به مرور زمان ضعیف میشوند لازم است مصرف خرما را حتما در وعده غذایی خود قرار دهند. بنابراین خوردن خرما به داشتن استخوانهای سالم کمک میکند.
درمان کم خونی با خوردن خرما
خرما حاوی مقدار قابل ملاحظهای از آهن است که میتواند برای افرادی که از کم خونی رنج میبرند بسیار مفید باشد. با مصرف خرما آهن خون تامین شده و انرژی و قدرت شخص افزایش مییابد و احساس خستگی و تنبلی کاهش مییابد.
خرما و درمان آلرژی
یکی از جالبترین حقایق در مورد خرما وجود گوگرد طبیعی در آن است. گوگرد یک عنصر عمومی نیست که در همه غذاها وجود داشته باشد. این عنصر دارای خواصی از جمله کاهش واکنشهای آلرژیک و حساسیتهای فصلی است. از این رو به افرادی که از حساسیتهای فصلی رنج میبرند توصیه میشود مصرف خرما را فراموش نکنند.
تنظیم وزن با مصرف خرما
با مصرف خرما و خیار میتوانید یک وزن نرمال داشته باشید. یک کیلوگرم خرما دارای حدود ۳۰۰۰ کالری انرژی است که میتواند نیاز روزانه یک فرد را برطرف سازد. البته که نباید در سراسر روز فقط خرما میل کرد. اما اگر لاغر هستید و میخواهید وزنتان را افزایش دهید و یا اگر بر اثر بیماری ضعیف شدهاید و یا اگر میخواهید ماهیچههایتان را تقویت کنید خرما بخورید.
سلامت سیستم عصبی
ویتامینهای موجود در خرما آن را یک گزینه خوب برای تقویت سلامت سیستم عصبی معرفی کرده است. عنصر پتاسیم موجود در خرما یکی از مهمترین اجزاء در تامین سلامت سیستم عصبی است که همچنین سرعت و هوشیاری فعالیت مغز را افزایش میدهد. بنابراین افرادی که سیستم عصبی ضعیفی دارند و کسانی که میخواهند حافظه خود را قوی کنند از خوردن خرما غافل نشوند.
درمان ضعف جنسی و کاهش ناباروری
مطالعات نشان داده خرما برای افزایش قدرت جنسی نیز مفید است. برای این منظور بایستی خرما را شب در شیر تازه بز بخیسانید. در هنگام صبح، خرما را در همان شیر با مخلوطی از هل و عسل کاملا کوبیده و آسیاب کنید. مصرف این معجون برای افزایش دوام رابطه جنسی و کاهش عقیمی بسیار مفید است.
درمان اسهال
یکی از خواص خرما درمان و رهایی از اسهال میباشد. با توجه به اینکه خرمای رسیده حاوی پتاسیم است به عنوان یک ماده موثر برای کنترل اسهال به کار میرود.
تقویت پوست
خرما یک منبع مناسب ویتامین ث و فسفر است که خاصیت ارتجاعی و کشسانی پوست را افزایش میدهد. این مواد همچنین بافتهای زیرپوستی را توسعه میدهد. بنابراین با مصرف خرما پوست شما لطیف و صاف نیز خواهد شد.
فواید ضد پیری خرما
رادیکالهای آزاد به سلولهای پوست صورت ضربه میزنند و موجب پیری زود رس پوست میشوند. ویتامین ث موجود در خرما در مقابل این اکسیداسیون که توسط رادیکالهای خطرناک آزاد صورت میگیرد مقاومت میکنند. این ماده همچنین از تجمع ملانین در بدن جلوگیری نموده و چین و چروک صورت را کاهش میدهد. از این رو میتوان گفت جلوگیری از پیری زودرس یکی از خواص خرما بهشمار میآید.
خرما و تقویت موها
یکی از خواص خرما تقویت موها است. مصرف ۲ تا ۳ عدد خرما در روز غده ترشحی موها را تقویت میکند و رشتههای مو را قویتر و سالمتر میگرداند. از طرفی ویتامین B موجود در خرما برای موها بسیار مفید است و کمبود این ویتامین منجر به ضعیف و ترد و شکننده شدن موها میگردد. پس برای تقویت موها و جلوگیری از ریزش آن بایستی از خرما بهره گرفت.
کاهش سطوح کلسترول بد موجود در خون
خرما غنی از فیبرهای غذایی است که این فیبرها این قابلیت را دارند که سطوح کلسترول نوع بد خون را کاهش دهند. بنابراین برای رهایی از کلسترول بد خون خرما را در وعده غذایی خود بگنجانید.
دیگر مقالات پیشنهادی: