خوردن توت و بهرهگیری از خواص فراوان آن
خوردن توت و بهرهگیری از خواص فراوان آن
درخت قدیمی توت از تیره گزنهها بوده و انواع مختلف آن در اکثر کشورهای جهان یافت میشود. میوه شیرین و مطبوع این درخت هم بهصورت تازه و هم بهصورت خشک مصرف دارد. نوع شیرینی این میوه با نوع شیرینی قند متفاوت بوده و مصرف آن حتی برای بیماران قندی نیز در صورت رعایت تعادل ضرری ندارد. خوردن توت خشک به عنوان یک نوع خشکبار مفید برای تمامی سنین توصیه شده است. برگ درخت توت سفید نیز خوراک کرم ابریشم بوده و اساسا این موضوع یکی از دلایل مهم کاشت و توسعه این درخت بهحساب میآید.
کالری توت و ترکیبات آن
مقدار انرژی توت بر اساس نوع آن متفاوت میباشد. نمونههای کم کالری این میوه تنها در حدود ۴۳ کالری انرژی دارد. اما برای صد گرم توت سفید تازه حدود ۶۰ کالری انرژی ذکر شده است. میزان کالری صد گرم توت تازه کمی کمتر از کالری صد گرم انجیر تازه میباشد. صد گرم توت تازه تقریبا معادل حجم یک فنجان میباشد. یک لیوان توت تازه بیش از صد گرم بوده و در حدود ۸۵ کالری انرژی دارد. انرژی حاصل از صد گرم توت خشک نیز در حدود ۳۶۰ کالری میباشد که نسبت به انجیر خشک با ۲۷۰ تا ۳۰۰ کالری، مقدار بیشتری است.
از نظر ترکیبات نیز میزان عناصر موجود در توت با توجه نوع میوه متفاوت است. با این وجود در اکثر انواع توت بیش از ۸۰ درصد میوه تازه را آب تشکیل میدهد. همچنین فیبر و تانن مقادیر بالایی را در توت دارا میباشند. کلسیم بهعنوان عنصری که بالاترین میزان نیاز روزانه بدن یعنی حدود ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم را بهخود اختصاص داده است، در توت بهوفور یافت میشود بهگونهای که در صد گرم انواع مختلف توت، از ۱۶ تا حدود ۴۰ میلیگرم کلسیم وجود دارد. برای آهن نیز حدود ۰.۸ تا کمی کمتر از ۲ میلیگرم ذکر شده است. ویتامینهای A و C نیز به میزان قابل توجهی در صد گرم توت وجود دارند (بهترتیب حدود ۲۸۰ واحد بینالمللی و ۱۶ میلیگرم). توت همچنین حاوی ویتامینهای گروه B (B1، B2، B3 و حتی B6)، ویتامین K، چربی، پروتئین گیاهی و میزان قابل قبولی از پتاسیم و منیزیم است.
فواید مهم خوردن توت
خوردن توت و گنجاندن آن در رژیم غذایی روزانه فواید فراوانی میتواند بههمراه داشته باشد که در اینجا سعی داریم موارد مهم را دستهبندی و تشریح نماییم.
نقش توت در تقویت قلب و کاهش فشارخون، سکته و سرطان
میوه توت حاوی آنتیاکسیدانهای مهمی است که نقش بسیار پر رنگی در سلامت انسان دارد. یکی از این آنتیاکسیدانها آنتوسیانید میباشد. آنتوسیانید تاثیر قابل توجهی در کاهش کلسترول بد خون دارد. کاهش کلسترول بد خون به معنی کاهش انسداد عروق خونی و کاهش ابتلا به فشار خون میباشد. توت همچنین دارای پتاسیم میباشد. پتاسیم همانگونه که در مقاله مربوط به خواص انجیر ذکر گردید، بسیار مفید بوده و یکی از تاثیرات مهم آن کنترل ضربان قلب و فشار خون میباشد.
آنتیاکسیدان مهم دیگری که در توت وجود دارد رزوراترول (Resveratrol) میباشد. رزوراترول با تغییر مکانیسمهای مولکولی در رگهای خونی، فرد را در برابر سکته مغزی محافظت میکند. این ماده که در انگور نیز وجود دارد همچنین خاصیت ضد سرطانی دارد و در افزایش طول عمر افراد نیز موثر است.
بر اساس تحقیقات جدید و پیشرفته، مادهی مهم دیگری به نام روتین در توت به میزان قابل توجهی وجود دارد. از فواید این ماده میتوان به پیشگیری از سرطان روده، متوقف کردن خونریزی و از بین بردن ویروسها اشاره کرد.
بنابراین خوردن توت از انسداد عروق خونی جلوگیری نموده و احتمال بروز حمله قلبی، سرطان و سکته را کاهش میدهد.
علاوه بر موارد فوق، بهدلیل وجود آهن در توت، از این میوه در درمان کمخونی فقر آهن نیز استفاده میشود.
لازم به ذکر است در طب چینی، توت بهعنوان یک عامل تصفیهی خون بهحساب آمده و ضمن تمیز کردن خون، تولید آن را نیز افزایش میدهد.
کاهش وزن با خوردن توت
علاوه بر نوع ترکیبات توت و مخصوصا وجود مقدار مناسب فیبر در این میوه، روتین موجود در توت (Rutin) به شدت میتواند در کاهش وزن موثر باشد. تحقیقات جدید نشان داده این ماده میتواند چربی قهوهای بدن را فعال نماید. با فعال شدن چربی قهوهای، متابولیسم بدن افزایش یافته و امکان سوخت و ساز چربی سفید و کاهش وزن فراهم میگردد. در واقع برای سوزاندن چربی سفید موجود در بدن، فعال شدن چربی قهوهای الزامی است. قبلا تصور میگردید چربی قهوهای در کودکی از بین میرود. بعدها مشخص شد این ماده در بدن باقی میماند اما رفته رفته از فعالیت آن کم شده و در نتیجه کاهش سوختن چربی سفید و بروز چاقی را در پی دارد. اکنون با مشخص شدن این خاصیت مهم در توت میتوان گفت خوردن توت با داشتن مادهی فعال کننده چربی قهوهای میتواند نقش تعیینکنندهای در کاهش وزن داشته باشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن و تنظیم قند خون
میوه توت منبع غنی ویتامین C بوده که یک آنتیاکسیدان قوی طبیعی بهحساب میآید. بنابراین خوردن این میوه تاثیر فراوانی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته و در درمان بیماریهایی مانند سرماخوردگی و تب موثر است. در ترکیه به همین دلیل از شیرهی این میوه جهت درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا استفاده میشود.
تنظیم سطح قند خون و جلوگیری از افزایش یا کاهش آن در بدن نیز یکی از خواص مهم توت به حساب میآید. بنابراین خوردن توت به کنترل بیماری دیابت کمک نموده و حتی میتواند در درمان آن موثر باشد. از این رو بیماران دیابتی با خیالی آسوده نسبت به مصرف این میوه اقدام نمایند.
خواص دیگر توت
با توجه به وجود فیبر و نیز آب فراوان در توت، این میوه ملین بوده و برای رفع تشنگی، برطرف کردن خشکی سیستم گوارش و نیز پیشگیری از بروز یبوست مفید میباشد. جالب است بدانید در ترکیه یکی از راههای درمان یبوست، خوردن توت سفید به همراه یک لیوان آب آن هم با معده خالی است.
یکی دیگر از خواص توت مفید بودن آن برای لثه کودکان و نیز انرژی بدن سالمندان به دلیل دارا بودن فسفر و کلسیم میباشد. تقویت کلیه و کبد، رفع خشکی بینی و نیز درمان زخم معده از دیگر فواید مصرف توت میباشد. همچنین به دلیل وجود ویتامینهای گروه B، میوه توت در کاهش اضطراب و استرس و رفع ترس موثر است. ویتامین A موجود در توت نیز قدرت بینایی و رشد ناخن را تقویت مینماید.
درمان و علاج سفید شدن زودرس موی سر نیز از دیگر مواردی است که برای فواید توت ذکر شده است.
خوردن توت در بارداری و شیردهی
با توجه به وجود خواص فراوانی که در مورد توت مطرح گردید، مصرف آن در بارداری نیز میتواند مفید باشد. اما ممکن است بروز حساسیت را در پی داشته باشد. به همین دلیل خوردن آن در دوران بادرای توصیه نمیشود. گفته میشود در دوران شیردهی نیز مصرف توت باعث افزایش شیر مادر میگردد.
مضرات مصرف توت
با وجود فواید فراوان ذکر شده برای توت، در برخی موارد نیز ممکن است مصرف آن مضراتی داشته باشد. از جمله این موارد احتمال بروز حساسیت در بارداری است که در قسمت قبل به آن اشاره گردید. دیگر موارد به شرح زیر میباشد:
- زیادهروی در مصرف این میوه ممکن است به دلدرد و اسهال منجر گردد.
- خوردن توت بعد از غذاهای سنگین مانند گوشت، احتمال اختلال در هضم و تولید نفخ را در پی دارد.
- با توجه به طبیعت گرم و تر توت، مصرف آن برای افراد دارای طبع گرم ممکن است مشکلاتی به همراه داشته باشد. توصیه ابن سینا به این دسته از افراد، نوشیدن سکنجبین پس از گذشت حدود یک ساعت از خوردن توت میباشد.
فراموش نکنید بهترین زمان برای خوردن توت بهمنظور هضم بهتر، قبل از غذا و زمانی است که معده خالی باشد.
توصیه میشود از مقالات زیر نیز بازدید نمایید:
- بررسی فواید و مضرات خوردن پسته
- خواص انجیر در تغذیه و درمان
- شناخت خواص زعفران و مصرف آگاهانه آن
- موارد مصرف و منع مصرف گلرنگ
- خواص بادام کوهی و مضرات آن را بشناسید
- خواص و مضرات شیره انگور یا دوشاب
منابع
در تهیه مقاله فوق از مطالب موجود در منابع زیر کمک گرفته شده است:
- مجله آرگا
- سایت حکیم مهر
- http://www.nutrition-and-you.com
- https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161026105132.htm